Rusia renunță la acordul privind exportul de cereale. Ce motive a invocat

de: Anca Lupescu
17 07. 2023

Rusia s-a retras dintr-un pact în urma căruia peste 32 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate în 45 de țări diferite în ultimul an.

Rusia pune punct înțelegerii privind exportul de cereale

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată între Ucraina și Rusia de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia în urmă cu aproape 12 luni pentru a permite exportul de alimente din porturile ucrainene în timpul războiului în curs.

Rusia are, de asemenea, un memorandum de înțelegere separat cu ONU care facilitează exporturile de îngrășăminte și de cereale ale sale, niciunul dintre acestea nefiind sancționat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni seară că, până când cererile Rusiei de modificare a memorandumului de înțelegere nu vor fi îndeplinite, nu vor mai sprijini Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

„Acordul privind cerealele s-a oprit”, a spus el.

„De îndată ce partea rusă va fi îndeplinită, partea rusă va relua fără întârziere îndeplinirea acestei înțelegeri”.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a rămas optimist înaintea unei întâlniri între miniștrii de externe ai săi și cel al Rusiei, care va avea loc luni seară.

„Sper că, prin această discuție, putem face progrese și să ne continuăm drumul fără pauză”, a declarat el reporterilor la scurt timp după anunțul Rusiei.

Ultima navă aprobată în cadrul acordului a plecat duminică din portul Odesa, iar numărul de inspecții și de tone de cereale exportate a scăzut de luni de zile.

Rusia vrea schimbări

Opoziția Rusiei față de participarea la inițiativă a crescut încă de la semnarea acordului.

Aceasta urmărește reconectarea Băncii Agricole Ruse, Rosselkhozbank, la sistemul de plăți bancare SWIFT, precum și extinderea exporturilor sale de amoniac.

Înainte de invazia Rusiei, aceasta trimitea anual 2,5 milioane de tone de amoniac prin conducta Togliatti-Odesa, de 2.470 de kilometri, pentru a fi exportate din portul ucrainean Pivdennyi.

Conducta a fost închisă de la invazie, iar luna trecută a fost avariată de o explozie care a dus la intensificarea semnalelor că Rusia se va retrage din acordul de export de cereale atunci când acesta va expira.